SULJE VALIKKO

avaa valikko

Suomi tiellä sivistyskieleksi. Suomenkielisen maantieteen sanaston kehittyminen ja kehittäminen 1800-luvulla
33,60 €
Turun yliopisto
Sivumäärä: 536 sivua
Asu: Pehmeäkantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2007 (lisätietoa)
Kieli: Suomi
Milloin vuoristoa alettiin nimittää vuoristoksi esimerkiksi vuorijakson sijaan? Miksi tulivuoresta tuli tulivuori eikä tulta lennättävä vuori? Entä miksi maantieteestä käytetään myös vierassanaa geografia? Nykykielessä nimitykset ovat itsestään selviä, mutta miten ne ovat kirjakieleen tulleet ja vakiintuneet?

Tämä teos selvittää suomenkielisen erikoissanaston kehittymistä ja kehittämistä 1800-luvulla yhden esimerkkialan, maantieteen osalta. Tarkasteltavana on maantieteen sanaston kehittyminen sadassa vuodessa erityisesti maantieteen oppikirjoissa.

Tutkimus kuvaa sanaston kehitystä teoreettisesti uudenlaisista lähtökohdista tarkastelemalla sanaston kehitystä leksikaalisena variaationa. Variaatiota on kuvattu tarkasti sekä yksittäisten käsitteiden nimitysten kehityksenä että ilmiöinä yleisesti. Tutkimus hyödyntää myös kognitiivista lähestymistapaa, etenkin sosiokognitiivisen terminologian teoriaa.

Aineiston analyysin pohjalta syntyy kuva sanaston kehityksestä ja vakiintumisesta ainaka, jona suomen kielen ilmaisuvaroja tietoisesti monipuolistettiin. Tutkimus kuvaa myös tapoja, joilla uusia käsitteitä nimettiin. Se pohtii eri nimeämistapojen suhdetta sekä kirjoittajien ja aikalaisten roolia sanaston vakiintumisessa.

Suomi tiellä sivistyskieleksi. Suomenkielisen maantieteen sanaston kehittyminen ja kehittäminen 1800-luvullazoom
Näytä kaikki tuotetiedot


Toimitusehdot


Asiakaspalvelu


YHTEYSTIEDOT


SEURAA MEITÄ

Booky.fi | Kotimainen kirjakauppasi netissä

Löydä seuraava lukuelämyksesi meiltä. Valikoimassamme ovat kaikki kotimaiset kirjat sekä noin 25 miljoonaa ulkomaista teosta.
Toimitamme tilaukset maailmanlaajuisesti!



Tietosuojaseloste