Eletään kesäkuuta 1893. Illan emäntänä toimii kirjailija Minna Canth, paikalla on taiteilijoita puolisoineen. Pöydälle on asetettu lasi ja kirjaimin koristeltu alusta. On aika kutsua henkimaailma paikalle. Spiritualistinen istunto voi alkaa.

Totuudenetsijät-kirja loihtii eloon 1900-luvun vaihteen okkultismi-innostuksen. Se keskittyy kolmeen suomalaistaiteilijaan: Akseli Gallen-Kallelaan, Pekka Haloseen ja Hugo Simbergiin. Teoksessa on runsaasti ennen julkaisematonta tietoa taiteilijoiden ja heidän teostensa yhteyksistä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen.

Taiteilijoita tarkastellaan totuudenetsijöinä, jotka hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista. Teos käsittelee muun muassa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja sitä, millaisia jälkiä spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin.

Totuudenetsijät onnistuivat luomaan uudenlaista taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka se hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan. Kirja avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Jusélius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla?

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella. Hän toimii myös kuraattorina ja on kouluttanut muun muassa lukioiden uskonnonopettajia.