Vuonna 1989 Berliinin muuri murtui ja kommunismi romahti Itä-Euroopassa. Samalla uusi taloudellinen järjestys sai otteen Manner-Euroopasta. Ja juuri nämä uudet ja talousliberaalit ideat antoivat suunnan Euroopan poliittisille, taloudellisille ja sosiaalisille muutoksille niin idässä kuin lännessä.

Historioitsija Philipp Ther tarjoaa syvällisen kertomuksen talouden liberalisoinnin, sääntelyn purkamisen ja yksityistämisen katastrofaalisista vaikutuksista entisiin itäblokin maihin. Hän kumoaa käsityksen, että talouden sokkihoito olisi ollut kasvun perusta – pikemminkin inhimillinen pääoma ja alhaalta ylös tapahtuvat muutokset ovat määränneet mahdollisia onnistumisia. Kun Länsi-Eurooppa yritti muovailla uudelleen Itä-Euroopan taloutta, se samalla nopeutti taloudellisia muutoksia nimenomaan lännessä ja yhdistyneessä Saksassa. Muutosprosessi vertautuu myös Etelä-Euroopan asemaan finanssikriisissä.

Mukaansa tempaava ja yllättävä kirja kuvaa, kuinka uuden Euroopan uusi järjestys muovattiin kylmän sodan jälkimullistuksissa. Se auttaa ymmärtämään Euroopan kaoottista tilaa nyt ja 2020-luvulla.
Philipp Ther toimii historian professorina Wienin yliopistossa.