Yhdessä selvää ilmastonmuutoksesta!

Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia ikään, asuinpaikkaan tai koulutukseen katsomatta. Yhteen hiileen pyrkii kertomaan, miten monimutkaisista tapahtumakuluista ilmiössä nimeltä ilmastonmuutos on kysymys. Jos kokonaisuutta alkaa ymmärtää, on ehkä helpompi luopua turhasta kulutuksesta ja alkaa punnita sekä omia että yhteiskunnan valintoja koko maapallon kannalta.

Yhdessä voimme löytää parhaat keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta oikeiden johtopäätösten tekemiseen tarvitaan tietoa. Kirjan alkupuoli keskittyy luonnon tapahtumiin ja jälkipuolisko ihmisen toimintaan. Kun oppii käynnissä olevan muutoksen perusasiat, on helpompi seurata päivittäistä uutisointia ja ilmastokeskustelua, tunnistaa valeuutiset ja virheelliset käsitykset. Meistä jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään eli elää arkeaan kestävämmin ja alkaa vaikuttaa päättäjiin vaikka heti huomenna. Valmista ratkaisua ei ole, mutta yhdessä meidän on mahdollista oppia pitämään maapallosta niin hyvää huolta, että se jaksaa ravita koko biosfääriä, meitä nykyisiä ja myös tulevaisuuden ihmisiä, eläimiä ja kasveja.

Marjo Heiskasen kirjaidea sijoittui toiselle sijalle Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämässä Ihan totta! -tietokirjakilpailussa 2017. Heiskanen on perehtynyt ilmastonmuutoksen taustoihin ja mekanismeihin perusteellisesti ja haastaa lukijan pohtimaan teemaa myös itse. Mukana on uusinta tutkimustietoa ilmastonmuutoksesta, ja ääneen pääsee myös runsaslukuinen joukko ilmastotutkijoita. Kirjan kuvituksesta vastaa Jussi Kaakinen.