RUNOANALYYSI JA RUNOTEKNIIKKA pyrkii johdantonsa sanoin vastaamaan kirjoittajien "käytännölliseen tarpeeseen". Se opastaa "muoto- ja sisällysarvojen" ymmärtämiseen ja hallitsemiseen tarjoamalla sekä aihepiiristään "monipuolisen yleiskäsityksen" että "yhtenäisen metodin" ohjeiden noudattamiseksi. Kirjassa kuvataan esimerkiksi rytmin ja tyylin merkitystä osana "kulttuurinäkemyksen" kehittymistä ja kohenemista. Valtaosa muhkeasta kirjasta omistetaan kuitenkin mittojen, poljennon ja muiden rakenne- tai sisältöseikkojen havainnollistamiseen esimerkein.

Teos ilmestyi alun perin 1932. Nyt ntamo-faksimilena siihen kuuluu alkusana Vexi Salmelta (1942--2020), joka kertoo käyttäneensä kirjaa tärkeimpänä tukenaan pitkällä sanoittajan urallaan. Toisessa alkulauseessa suomentaja Mirja Hovila kuvaa tekijää veljentyttärentyttären ja oman käännöstyönsä perspektiiveistä.

RUNOANALYYSI JA RUNOTEKNIIKKA on Suomen kirjallisuushistorian yhden erikoisen ja tuotteliaan hahmon kantavimpia töitä. Se liikkuu kirjallisuudentutkimuksen valtavirran tuolla puolen, mutta sen käyttökelpoisuus on mitattua laatua ja sen poikkeuksellisuus itsessään kiehtovaa.