Mitä mahtaa Apollon-jumala lausua kirjoittaville naisille? Millaisista kaikista vaatekappaleista romaninaisen puku koostuu? Miten nainen pääsee kohteliaasti eroon epämieluisasta kosijasta?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa vastauksen Naisia Kansalliskirjastossa -kirja, joka esittelee yli 300 suomalaista naista 1700-luvulta 1900-luvulle. Jokaiselle vuoden päivälle on naisen tekemä tai naista kuvaava teksti tai kuva. Naisten ja myös joidenkin miesten laatimien kirjoitusten, piirrosten, maalausten, kuvien, kirjeiden, muistiinpanojen, sävelmien, mainosten ynnä muun aineiston avulla piirtyy monipuolinen naiskuva Kansalliskirjaston kokoelmissa.

Mukana on runsaasti edelläkävijänaisia: terveydenhoidon ammattilaisia, yhteiskunnallisia vaikuttajia, laulutaiteilijoita, näyttelijöitä, kirjailijoita, kuva- ja säveltaiteilijoita, mutta myös tuntemattomia tai vähemmän tunnettuja työläisnaisia, kotiäitejä ja koulutyttöjä niin rauhan kuin sodankin ajoilta. Runsaasti kuvitettu kirja tarjoaa tiedon lisäksi mietteitä, käytösohjeita, tuulahduksia muodista ja huumoria niin pilakuvien kuin pakinanäytteidenkin välityksellä.

Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi.

Kirjan on toimittanut Kansalliskirjastossa useissa projekteissa työskennellyt tietokirjailija Marjut Hjelt. Naisten asemaa historiassa kuvaavat tervehdyssanat on kirjoittanut kirjailija Kaari Utrio.
Tervetuloa löytöretkelle Kansalliskirjaston kokoelmien ja niissä esiintyvien naisten pariin!