Pekka Visurin ja Eino Murtorinteen teos tuo esille uutta tietoa Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton välissä toisen maailmansodan alkuvaiheessa. Siinä julkaistaan ensimmäistä kertaa suomeksi monia dokumentteja salaisista neuvotteluista ja sopimuksista.
Kun Saksa liitti itseensä Itävallan ja Tsekkoslovakian, ryhtyivät Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Ranska vahvistamaan asemiaan Saksaa vastaan. Myös Suomi joutui suurvaltojen kovan kaupankäynnin kohteeksi.
Yllättäen Hitler teki Stalinin kanssa sopimuksen, jonka ulkoministerit Molotov ja Ribbentrop allekirjoittivat Moskovassa 23.8.1939. Siinä määritettiin Baltian maat ja Suomi Neuvostoliiton vaikutusalueeseen.
Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta, jolloin Iso-Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksalle. Neuvostoliitto vaati Baltian mailta tukikohtia ja Suomelta rajan siirtoa. Hyökkäys Suomeen 30. marraskuuta aloitti talvisodan, joka päättyi maaliskuussa 1940.
Moskovassa seurattiin epäluulolla Saksan toimia Pohjois-Euroopassa. Stalinin antamien ohjeiden mukaisesti Molotov vaati käynnillään Berliinissä marraskuussa 1940 Saksaa poistamaan sotilaansa Suomesta.
Vaikka yhteistyö Saksan ja Neuvostoliiton välillä jatkui, Hitler käski aloittaa suunnittelun Venäjälle tehtävää hyökkäystä varten. Suomea käytettäisiin hyökkäyksen lähtö- ja tukialueena.
Professorit Pekka Visuri ja Eino Murtorinne ovat julkaisseet useita teoksia Suomen ja Saksan suhteista toisen maailmansodan aikana.