Innan paras ystävä on Malla, mutta Malla sairastuu. Ja sitten tulee päivä, jolloin Mallaa ei enää ole. Koulussa on tyhjä pulpetti ja tyhjä on myös Innan olo. Kunnes Mallan äiti tuo Innalle kirjat, jotka Malla on halunnut lahjoittaa. Mukaan Malla on kirjoittanut kirjeen, oman testamenttinsa:

"Tässä nämä ovat, tahdon että sinä otat nämä ja pidät näistä hyvää huolta. Nämä ovat kirjoja vain ja sitten eivät. Ne pyytävät sinua mukaansa, ja minä toivon että uskallat lähteä. Muista, jos joskus tuntuu liian oudolta tai jännittävältä, pane kirja vain kiinni ja avaa uudestaan seuraavana päivänä. Niin on heti helpompi olla."

Kirjat ovat kirjoja, mutta kun Malla avaa yhden, hän joutuu mukaan seikkailuun, josta ei ole tulla loppua. Ja heti perään toiseen, ja sitten kolmanteen! Vaikka arkea sävyttävät koulunkäynti, ystävien seura ja kesäiset viikonloput maalla, eivät kirjat millään tahdo päästää Innaa otteestaan. Pian ne eivät edes odota Innaa, vaan avautuvat itse ja kaappaavat hänet mukaansa. Monien käänteiden jälkeen Inna kirjojen kautta lopulta tavoittaa myös Mallan. Ja Inna ymmärtää, että jokainen ihminen elää niin kauan kuin hänet muistaa.

Hannu Mäkelä (s. 1943) on Topelius- ja Finlandia-palkittu kirjailija. Mäkelä on kirjoittanut menestyksekkään uransa aikana niin romaaneja, muistelmia, runokirjoja, lastenkirjoja, näytelmiä ja kuunnelmia kuin toimitettuja kirjallisuuskokoelmiakin, yhteensä yli 200 teosta. Lastenkirjoja on luonut neljäkymmentä, kuten lukuisia Herra Huu -tarinoita, Pekka Peloton sekä Hevonen, joka hukkasi silmälasinsa. Kirjallisuuden valtiopalkinnon hän on saanut peräti viidesti. Mäkelän teoksia on käännetty 16 kielelle.