”Juuripukeutuja” on henkilö, joka esimerkiksi yhdistää pukeutumisessaan kansallispukujen osia, koruja ja koristeita nykymuotiin, tuulettaa suvun vanhaa kansallispukua käyttämällä sitä julkisella paikalla, tekee itselleen luukkuhousut ja innostuu perinteisistä kansannaisen koruista.

Useimmilla kansoilla on ollut omaperäinen puku- ja koristautumisperinne, jonka on kuitenkin syrjäyttänyt kulttuurineutraali pukeutuminen. Massamuoti - trendit eivät kannusta omien perinteiden esille tuomiseen. Siksi nyt on aika ryhtyä juuripukeutujaksi. Kiinnostus omiin juuriin ja jopa kansallispukuihin on nuortenkin keskuudessa kasvamaan päin.

Kansanpukujen käyttöön sisältyi paljon nykyihmiselle tuntemattomia tapoja ja uskomuksia. Uuden kirjan pienet historiatiivistelmät muistuttavat, että erilaisilla käsityötekniikoillakin on menneisyys ja niitä on käytetty merkityksellisten viestien luomiseen.

Pistos-kirja on pukeutumisen ideakirja, ohjekirja ja muotihistoriakirja yksissä kansissa. Monet ideoista soveltuvat valmisvaatteiden muokkaamiseen. Työohjeista löytyy konkreettisia, käyttövalmiita malleja esimerkiksi kirjontaan ja koristeompeluun.

Kirja on monivuotisen kehityshankkeen tuloksena Kymenlaaksossa syntynyt monikäyttöteos. Tekijöistä Raili Airikka-Haapaniemi on käsityön erikoistekniikoihin erikoistunut tekstiiliartesaani ja Tiija Malmi on vaatetusalan ja tilarakentamisen artesaani. Käsikirjoituksen kansatieteellisen ja historiallisen aineiston on tarkistanut dosentti Ildikó Lehtinen ja työohjeiden toimivuuden ammattiopettaja Minna Manninen.