Suomen ylin valtio- ja sodanjohto ymmärsi, että Josif Stalinin suurvalta pyrkii uudelleen ja ehkä pääseekin tavoitteeseensa, jos siihen ei varauduta.

Talvisota raa´asti osoitti, että kansakunnan turva on laitettava kaiken edelle. Mitä hyötyä suomalaisilla olisi omasta elämänmuodosta ja arvoista jossakin Siperian pakkotyöleireillä? Tai mitä iloa on elämästä yksinvaltaisesti johdetussa kansandemokratiassa kyrillisin kirjaimin kirjoitettua mielivaltaista, vierasta lakia noudattaen?

Ylipäällikkö C. G. Mannerheim teki heti talvisodan päätyttyä yhden miehen päätöksen itärajan linnoittamisesta. Työt alkoivat jo huhtikuussa 1940 ja työmaasta tuli silloin Skandinavian suurin ja varmasti samalla kallein.

Salpalinja on teko ja tarina, jonka pitää kuulua jokaisen suomalaisen sivistykseen. Vielä näin ei ole. Tämä kirja auttaa ymmärtämään niitä kaikkensa antaneita naisia ja miehiä, jotka viime sotien vuosina Suomea asein, lapioin, rautakangin ja soppakauhoin puolustivat. Se ymmärrys vie Suomea pitkälle. Kirja kertoo sanoin ja kuvinkin kansantajuisesti kaiken sen, mikä on Salpalinjassa oleellista ja tietämisen arvoista alusta tähän päivään. Ja jos nippelitiedot ja linnoittamisen yksityiskohdat kiinnostavat, sekin kerrotaan, mistä vastauksia löytyy lisää.

Terho Ahonen: Kaakkois-Suomessa rajapitäjä Miehikkälässä YK:n päivänä vuonna 1951 syntynyt ja siellä ”Salpalinjassa” koko ikänsä syntymätilalla asunut. Peruskoulutus keskikoulu, ammattikoulutus metsätyönjohtaja, reserviupseeri, ylennetty majuriksi 46-vuotiaana.
Ensimmäiset kertausharjoitukset Salpalinjassa res.vänrikkinä vuonna 1972. Tulikasteen saanut rauhanturvaajana YK-joukoissa Suezilla Egyptissä 1973-74. Useita elantoja vuosien varrella: maanviljelijä, aluetoimittaja Etelä-Saimaassa, puunjalostus, Salpalinja-esittelyt oto matkailuyrittäjänä ja viimeisen 20 vuoden ajan entistä enemmän vapaaehtoistyönä oppaana ja kirjoittajana.
Maanpuolustusharrastaja, maanpuolustusperinteen sanansaattaja ja blogisti niin Salpalinjan kuin rauhanturvaamisen ja veteraanityön vapaaehtoisena tiedottajana. Ollut aktiivisesti mukana kotikulmillaan yli 30 vuoden ajan lähes kaikissa Salpalinjaan liittyvissä toiminnoissa ja hankkinut aiheesta itselleen kattavan yleistiedon ja tietoverkoston; jos ei itse tiedä, tietää, kuka tietää!