Sinisenheleitä : ajatuksia elämästä -kirja lähestyy elämää monelta eri suunnalta. Kirjan tekijä, tietokirjailija Kalevi Suojanen taisteli aikoinaan noin 15 vuoden ajan yhdessä vaimonsa Mairen kanssa tämän melko nuorena alkanutta Alzheimerin tautia vastaan. Tuolta ajalta kertyi päiväkirjamerkintöjä muistisairauden värittämästä elämästä lähes 1 000 sivua. Ajatuksia elämästä kirjassa on otoksia päiväkirjoista.

Edellä sanotun perusteella läheistensä omaishoitajina toimivat henkilöt ovat keskeinen kohderyhmä kirjalle.

Valtaosa Sinisenheleitä : ajatuksia elämästä –kirjan teksteistä on ollut Kalevi Suojasen pohdinnan kohtein hänen vuoden 2015 – 2016 aikana kirjoittamissaan blogeissa. Muistisairauksien lisäksi kirjassa ovat esillä esimerkiksi seuraavat aiheet:

- Opetuksen, koulutuksen, konsultoinnin ja valmentamisen haasteet. Mukana rooleissa ovat paitsi opettajat ja kouluttajat, myös esimerkiksi esimiesasemassa olevat henkilöt sekä vanhemmat ja isovanhemmat.
- Suomen kielen ihanuudet ja ihmeellisyydet.
- Lakiasioiden ihmeellisyyksiä kouluttavalla otteella. Esimerkiksi avioehtosopimuksen laatiminen tulee opituksi Sinisenheleitä AJATUKSIA ELÄMÄSTÄ -teoksen lukemisen myötä.

Mukana on myös elämää rikastuttavia runoja ja virsirunoja tekijöiden luvalla. Virsisanoitusten kautta ja muutoinkin teksti pyrkii vaalimaan myös kristillisiä arvoja.

Kirjan riveissä ja rivien väleissä on mukana hymyä ja huumoria. Vanhemman polven muistama Kylli-täti opetti aikoinaan, että ihmisen on hyvä katsoa elämää "satusilmin". Ajatuksia elämästä -kirjan keskeinen oppi on se, että satusilmien lisäksi elämää on hyvä tarkastella hymyilevin huulin sekä katsein ja myös "huumorisilmin". Näin on, vaikka Alzheimerin taudin myötä sinisenheleitä ajatuksia ryydittävätkin tummat läikähdykset."