Aki Hietalan dokumentti Mauno Kuusistosta julkaistiin Jyväskylän yliopistossa 2007 pro gradu-työnä. Tutkielma ilmestyi kirjana samana vuonna Kuusiston 90-vuotisjuhlan yhteydessä. Nyt kirjasta on yli kymmenen vuoden jälkeen vihdoin saatavissa uusi korjattu ja täydennetty painos. Teos on yksinoikeudella ainut Kuusistosta kirjoitettu dokumentti.

FM, laulunopettaja Aki Hietala (s.1974) on tutustunut oopperalaulaja Mauno Kuusistoon (s.1917) ja hänen tuotantoonsa. Viime keväänä 2007 hän sai Jyväskylän yliopiston musiikin laitokselle valmiiksi pro gradu -tutkielman, joka käsittelee Mauno Kuusiston elämänhistoriaa laulajana. Tämä kirja on tuon tutkielman samanniminen laajennettu laitos.

Mauno Kuusisto on jäänyt lähtemättömästi suomalaisen yleisön mieliin Kertokaa se hänelle -laulullaan. Hänen ääntänsä toivotaan edelleen kuultavaksi radion toivekonserteissa. Ainutlaatuisen tenorin musiikillisia muistoja ei ole aiemmin saatettu kirjalliseen muotoon, mutta nyt Hietala on koonnut aineiston suurelta osin julkaisemattomista lähdemateriaaleista ja vihdoin kirja on kaikkien luettavissa.

Kirja etenee Kuusiston lapsuusvuosista näihin päiviin ja käsittelee myös suuren suosion ajan 1950-60-luvun taitteen tapahtumia. Ääneen pääsevät myös muutamat Kuusiston menestysvuosien yhteistyökumppanit, kun Hietala etsii syitä Kuusiston menestymiseen ammatillisesta näkökulmasta. Kirjassa on mielenkiintoisia kuvauksia Kuusiston uran varrelta, valokuvia, diskografia sekä aakkosellinen luettelo Kuusiston levyttämistä lauluista. Haastattelujen ja ennen julkaisemattomien Kuusiston omien henkilökohtaisten leikekirjojen pohjalta koottu kuvaus Kauniiden laulujen laulajasta on kunnianosoitus tänä vuonna 90-vuotiaalle ”Kansallislaulajallemme”, Mauno Kuusistolle.