Calumetin kaupungissa Michiganin niemimaalla elää vilkas kaivosyhteisö ja paljon amerikansuomalaisia. Suomalaiset etsivät onnea rakkaudesta ja lohtua runoudesta, he oppivat uuden maan kieltä ja opettavat toisiaan lukemaan. 1910-luvun Amerikassa maahanmuuttajatkin ovat uuden kynnyksellä. Autoteollisuus ja Coca-Cola ovat nousussa, kaivoksilla menee huonommin kuin ennen. Kaivosyhtiöt haluavat tehostaa toimintaa ja taata voittonsa.

Kesällä 1913 kaivosmiehet ympäri kuparimaan menevät lakkoon, niin myös Calumetin kuparikaupungin mainarit. Vastassa ovat kaivosyhtiö ja kansalliskaarti.

Monen raskaan lakkokuukauden jälkeen valtakunnallinen ammattiliitto järjestää Calumetin lakkolaisten lapsille joulujuhlan. Juhlasta tulee katastrofi.

Taina Repo on 65-vuotias Tampereella asuva kirjoittaja, toimittaja ja tiedottaja. Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut ajankohtaisdokumentteja televisiolle ja suomentanut saksalaista kaunokirjallisuutta. Hän on myös pitänyt yhden kuvataiteen näyttelyn. Kuparikaupunki on Taina Revon esikoisromaani.