Kiusaaminen on vallankäytön muoto, joka jättää aina lähtemättömät jälkensä kiusattuun - uhriin. Siksi kiusaaminen on julmaa väkivaltaa, laitonta ja raakaa peliä, joita eri-ikäiset ihmiset harjoittavat kouluissa, työpaikoilla, naapurustoissa, kotona, ihmissuhteissa...

Matti on joutunut lapsena pienessä kyläkoulussa luokkalaistensa kiusaamaksi. Kokemus ei ole jättänyt Mattia rauhaan, vaan hän on kantanut kiusatuksi tulemistaan aikuisuuteen saakka. Kun Matin poikaa Eliasta aletaan kiusata koulussa, isän oma kokemus purkautuu. Matti ei suostu kuuntelemaan opettajien ja sosiaaliviranomaisten ympäripyöreitä lupauksia ja selityksiä, vaan päätyy itsenäiseen ratkaisuun.

Lopulta Matti joutuu kohtaamaan omat nuoruuskokemuksensa läheltä, kasvokkain.

Kirjan lukemisen jälkeen herää kysymys siitä, mitkä ovatkaan ne keinot, joilla kiusaamisen kulttuuri saadaan kitketyksi pois meidän kaikkien elämästä.

Antti-Pekka Sonninen:

Antti-Pekka Sonninen on vuonna 1964 syntynyt tamperelainen toimittaja, jonka juuret ovat syvällä Lapinlahden maaperässä.

Toimittajana Sonninen on erikoistunut urheiluun, mutta kirjoittanut paljon varsinkin henkilöjuttuja muiltakin aloilta. Hän tunnustautuu silppujournalismia kavahtavaksi pitkän proosan mieheksi.

Oikeus omassa kädessä on Sonnisen esikoisromaani, joka kertoo tummanpuhuvan tarinan sukupolvesta toiseen ulottuvasta koulukiusaamisesta, työelämän muutoksista, maaseudun näivettymisestä ja arvojemme pinnallistumisesta. - Koulukiusaaminen on minusta niin vastenmielinen ilmiö, etten voi ymmärtää, miksi sen kitkemiseksi ei edelleenkään tehdä juuri muuta kuin projektiluontoisia julistuksia, Sonninen ihmettelee.

Ratkaisevan sysäyksen tämän kirjan kirjoittamiseen Antti-Pekka Sonninen sai, kun häneltä hävisi pitkäaikainen työpaikka vuonna 2015 media-alan turbulenssimaisessa myllerryksessä.