Romaanikirjailijana tunnetun Yu Huan Kiinaa käsittelevä teos julkaistiin alun perin vuonna 2010. Lähtökohdakseen Yu Hua on valinnut kymmenen sanaa, joista kukin tarjoaa oman silmäparinsa, näkökulman, josta kirjailija tarkastelee Kiinan huimaa muutosta, muutoksien syitä ja seurauksia, maan lähihistoriaa ja nykytilaa sekä kytköksiä menneisyyden ja tämän päivän välillä.

Lopputulos on ainutlaatuinen, henkilökohtaisten kokemusten ja aitojen kiinalaisten tarinoiden värittämä harppaus ajan ja avaruuden halki. Teos johdattaa lukijan tämän päivän Kiinan mullistaviin muutoksiin sekä maan monimutkaiseen, räikeiden vastakohtaisuuksien täyttämään yhteiskuntaan.

Teoksen kruunaa tuore teksti, jonka Yu Hua kirjoitti vuonna 2018 suomennosta varten. Yu Hua on kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille eri kielille. Häntä pidetään yleisesti yhtenä Kiinan merkittävimmistä kirjailijoista. Yu Hualta on aiemmin julkaistu suomeksi romaanit Elämänkaari (Aula & Co, 2016) ja Xu Sanguanin elämä ja verikaupat (2017).