Koirat tekevät sitä. Tuhatjalkaiset tekevät sitä. Dinosaurukset tekivät sitä. Sinä teet sitä. Mustakalat eivät tee sitä, ei ole varmaa tekevätkö hämähäkit sitä: tarvitaan lisätutkimusta. Linnut eivät tee sitä, vaikka halutessaan pystyisivät. Sillit tekevät sitä kommunikoidakseen toistensa kanssa.

Vuonna 2017 eläintieteilijä Dani Rabaiottin teini-ikäinen veli esitti hänelle hyvin teinimäisen kysymyksen: "Piereskelevätkö käärmeet?" Hämmentyneenä Rabaiotti kääntyi Twitterin puoleen, eikä internet tuottanut pettymystä. Hänen viaton kysymyksensä antoi elämän hashtagille #doesitfart (#piereskeleeköse), joka levisi viraalina kuin myrkyllinen kaasu. Kymmenet asiantuntijat alkoivat pohtia, mitkä eläimet piereskelevät ja mitkä eivät ja jos ne piereskelevät, niin kuinka usein, millaista ja minkä hajuista kaasua ne tuottavat ja miksi.

Kaikki tämä on selvä merkki siitä, että suuri yleisö kaipaa palavasti lisää tietoa eläinten pieruista. Piereskeleekö se? vastaa tähän tarpeeseen tyhjentävästi: tieteellisesti täsmällinen, kutkuttelevasti kuvitettu opas (kuvat voi värittää itse!) kattaa 80 eläinlajin pierut yksityiskohtaisemmin kuin olisit voinut koskaan kuvitella. Alkuteos Does it Fart? The Definitive Field Guide to Animal Flatulence.

Dani Rabaiotti on väitöskirjatutkija ja työskentelee Lontoon eläintarhassa. Hänen tutkimuksensa käsittelee afrikkalaisia villikoiria ja ilmastonmuutosta. Nick Caruso on herpetologi ja vanhempi tutkija Virginia Techissä.