Miten erilaisuudesta saadaan yksilön ja yhteisön voimavara? Tämä kirja antaa siihen vinkkejä ja tarinoita.

Erilaisuus on synnynnäistä tai opittua. Synnynnäistä on vaikea muuttaa, mutta opittua melko helppo. Raja synnynnäisen ja opitun välillä on joskus hieman epämääräinen. Esimerkiksi ajattelutyyliä pidetään yleisesti synnynnäisenä ja toimintatyyliä taas opittuna. Niinpä erilaisuutta jäsentävät työkalutkin kannattaa jakaa kahteen päätyyppiin.

Ajattelutyylejä tunnistavia, varteenotettavia työkaluja on oikeastaan vain yksi; MBTI versioineen. Toimintatyylejä, esimerkiksi johtamistyylejä, jäsentäviä työkaluja taas on kymmenittäin.

Tässä kirjassa nostetaan ajattelutyylien rinnalle käsite luontainen vahvuus. Käsitteen taustalla on tutkimus, jolla selvitettiin, miten ihmiset pyrkivät kehittämään itseään. Suuri osa vastaajista valitsi heikkouksiensa korjaamisen. Valtaosa eri alojen menestyneimmistä oli valinnut kuitenkin vahvuuksiensa hyödyntämisen.

Luontaiset vahvuutemme voivat olla kolmessa erilaisessa tilassa: aktiivisessa, ehdollisesti aktiivisessa ja passiivisessa. Kirjassa on useita esimerkkejä siitä miten passiivisen vahvuuden voi aktivoida.