Karl Ahon matka Stalinin punaiseen helvettiin on kuvaus Neuvosto-Karjalaan unelmien "paratiisia" rakentamaan 1930-luvulla lähteneen pohjanmaalaisen Karl Ahon (1913-2009) joutumisesta vankilaan, työleireille ja lähes kymmeneksi vuodeksi karkotettuna Siperiaan. Kyseessä on selviytymistarina, joka päättyi kuitenkin onnellisesti.
Palattuaan Suomeen Karl Aho halusi kertoa kokemansa pitkäaikaisen kärsimyksen Neuvostoliitossa, vaikka hän lähti sinne alun perin 1930-luvulla omasta tahdostaan perheensä perässä.

Kärsimystarinallaan Karl halusi jakaa Suomen kansalle, kuinka Neuvostoliiton kommunistinen johto suhtautui vihamielisen raa'asti Neuvosto-Karjalaa rakentamaan vapaaehtoisina tulleisiin suomalaisiin. Lähes kaikki Stalinin ajan vainoissa 1930-luvulla pidätetyt suomalaiset on hänen mukaansa murhattu kylmästi ampumalla.
Stalinin kuoleman jälkeen Karl Ahon maine puhdistettiin ja hän toimi Karjalassa virkamiehenä. Hän kirjoitti vuonna 1990 elämäntarinansa presidetti Mauno Koivistolle ja pyysi apua Suomeen paluun mahdollistamiseksi.
96-vuotiaaksi elänyt Karl Aho käytti elämänsä viimeisinä vuosina kirjan aineiston kokoamiseen paljon aikaa ja voimia sisältäen myös epämiellyttäviä kohtaamisia Venäjän turvallisuuspalvelujen työntekijöiden kanssa.

Ahon aineiston kirjaksi työstänyt kirjailija Sven Pahajoki on aikaisemmin julkaissut kuusi kirjaa.