Teos käsittelee sotilastiedustelua Rukajärven suunnalla jatkosodan vuosina. Se vastaa kysymykseen, mikä merkitys tiedustelulla oli siihen, että kenraalimajuri Erkki Raappanan johtaman 14.Divisioonan joukot uskallettiin pitää hyökkäysvaiheessa saavutetuissa asemissa aselevon voimaantuloon saakka.

Raappanan divisioonalla oli koko jatkosodan ajan käytössään hyvin koulutettu ja tehokas Tiedustelu- eli Kaukopartio-osasto. Divisioonan alueella toimivat myös Päämajan Osasto Marttina (3./ErP 4) ja Lentolaivue 14 (myöhemmin Tiedustelulentolaivue 14).

Teoksessa selvitetään Rukajärven suunnan tiedustelun koko kuva. Pääpaino on kaukopartiotiedustelussa, jota esitellään partiokäskyjen, -kertomustan ja tätä teosta varten laadittujen karttojen avulla. Kaukopartiomiesten ja partionjohtajien haastattelut, muistelmat, sotavankien kuulustelupöytäkirjat sekä sodan ajan kuvamateriaali täydentävät partioiden tapahtumia.

Toinen kirjoittajista, rajakapteeni (evp) Tauno Oksanen, on laatinut tiivistelmät Rukajärven suunnan tärkeimmistä taisteluista. Hän on myöskin esittänyt katsauksia ja yhteenvetoja tiedustelulla saaduista vihollistiedoista sekä niiden merkityksestä sotatapahtumiin.

Kirjan lopussa esitellään keksikesän 1944 kohtalokas kaukopartio, joka joutui erityisen vaikeaan tilanteeseen ja kärsi huomattavat tappiot. Partioon liittyy erikoinen selviytymistarina, jossa liikuntakyvyttömänä vihollisen selustaan jätetty sissi pelastuu varmasta kuolemasta.