"Merimiehet olivat 1800- ja 1900-luvuilla kirjeineen, tarinoineen ja tuliaisineen meidän ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjinä avartamassa suomalaisten maailmankuvaa", Rauli Virtanen kirjoittaa teoksessa Riosta Rotterdamiin, joka käsittelee suomalaisten merenkävijöiden edesottamuksia ja heidän saamaansa vastaanottoa maailman satamissa.

Venäjän vallan aikana 1800 -luvulla Suomesta oli kehittynyt merenkulun pieni suurvalta ja suomalainen merimies oli tuttu niin Hullissa kuin Honolulussa. Riosta Rotterdamiin -kirja sijoittuukin maailman kirjaviin satamiin. Saamme lukea merille karanneista pojista, joista tuli raharuhtinaita ja toisaalta taas maailman lehdistön hullu suomalainen merimies -uutisista, joissa lehtimiehet mustamaalasivat niitä rehtejä merimiehiä, joiden kielitaito ja viinapää eivät vielä olleet kovin kehittyneet. Luemme hirttotuomioista, joihin USA:n presidentti puuttui, ja hämmästelemme "pappi, perkele!" -kohtaamisia, kun merimiespastorimme paimensivat laivaväkeä, jonka mottona oli vapauden kaipuu ja sammumaton jano. Kolera, keripukki, kuppa ja monimuotoinen kuolema vilahtelevat kirjan sivuilla samoin kuin ihmepelastumiset, urotyöt ja maahanmuuttajamerimiesten unelmat. Seikkailujen satamat Alaskasta Australiaan ovat meriselityksineen täynnä muistoja ja kertomuksia laivoista karkaamisista, kapakkamaailman kavaluudesta ja rahalla ostetusta rakkaudesta.

Haastatellut, joiden muistelut ovat tämän kirjan pohjana, palauttavat mieleensä ajat, jolloin vieraissa satamissa lastattiin, lossattiin ja salakuljetettiin paperia ja pirtua, suolaa ja savukkeita, kolia ja nailonpaitoja sekä konttikaupalla suuria seteleitä tai jopa laivankannellinen helikoptereita Persianlahden sotaan. Monessa seikkailussa on suomalainen merimies ollut mukana!

Kirjan kirjoittaja Rauli Virtanen (s. 1948) on pitkän linjan toimittaja, tietokirjailija, ohjaaja ja tuottaja. Hän on vuosien varrella saanut lukuisa palkintoja, kuten: Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon, Urho Kekkosen 70- vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon, Suomen Punaisen Ristin "Inhimillinen kädenojennus" -tunnustuksen, Puolustusvoimain sotilasansiomitalin ja Alfred Kordelin -palkinnon. Vuosina 2015-2016 Virtanen toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.