KOHTALONYÖ -44 on 1. osa sarjassa Meänmaan kohtaloita ja seikkailuja. Meänmaa, Tornionlaakso, on pitkään ollut "Ruotsin hiljaista rämettä", jota edes Nils Holgersson ei huomannut Ruotsin matkallaan. Tämän kertomuksen tapahtumat sijoittuvat muutamaan syksyiseen päivään 1944 Ruotsin ja Suomen rajalla. Syyskuun neljäntenä päivänä aseet hiljenivät Neuvostoliiton ja Suomen välillä, mutta maa oli tulikuumaa, tilanne jännittynyt ja sekava. Suomen vähävoimaisempi armeija oli tosin pitänyt asemansa ja pysäyttänyt Neuvostoliiton joukot Pohjolan verisimmässä taistelussa Tali-Ihantalassa kesällä 1944, mutta Molotovin ja Stalinin vaatimukset olivat kovat. Suomen liittolaisten, saksalaisten, oli poistuttava maasta viimeistään 15. syyskuuta ja jäljellä olevat oli eristettävä ja lähetettävä Neuvostoliittoon. Tulisiko Puna-armeija Suomeen? Vain harvat tiesivät, että oli olemassa aikaraja, joka oli menossa umpeen.

"Pohjanen juoksuttaa tarinansa avainhenkilöitä ja heidän tekemisiään tilanteesta toiseen luoden suorastaan rajoja koettelevia jännitysmomentteja." (BTJ-häftet nr 6, 2017)

BENGT POHJANEN on syntynyt vuonna 1944 Alasessa Kassassa Pajalassa. Nykyään hän asuu Överkalixissa, missä hän vaikuttaa kolmikielisenä kirjailijana. Hän kirjoittaa romaaneja, näytelmiä, oopperoita, lauluja ja esseitä. Hän on myös kääntäjä.

"Tällä kertomuksella haluan herättää uteliaisuutta ja kiinnostusta Tornionlaakson historiaan ja siihen, mitä tapahtui syksyllä 1944 Ruotsin ja Suomen rajalla. Suomalaisia sotilaita Ruotsin maaperällä ja ruotsalaisia sotilaita Suomen puolella rajaa! Niin todella tapahtui. Puolueettomuutta tulee noudattaa, mutta rajan kolmannessa huoneessa löytyy aina käytännön ratkaisuja."

Kirjailija Bengt Pohjanen debytoi 1970-luvun alussa. Siitä lähtien hän on romaaneissa, lauluissa, näytelmissä, runoissa, lyhytelokuvissa ja oopperoissa antanut lukemattomien äänten kuulua tässä Rajan kolmannessa huoneessa, missä poliittiset ja uskonnolliset utopiat, eksistentiaalinen uteliaisuus ja halu matkustella ovat luoneet aivan omanlaisensa, rajat ylittävän mentaliteetin ja rikastuttaneet alueen monien kielten välistä interferenssiä.