MUOVIKIRJA. ARKITAVARAA JA DESIGNESINEITÄ

Muovikirja. Arkitavaraa ja designesineitä
Tekijä: Hannele Nyman; Tuula Poutasuo
Kustantaja: WSOY (2004)
Saatavuus: Tuote ei tilattavissa.
EUR   40,90
    
Kirjailija:
Kustantaja:
Kieli:
Suomi
Sivumäärä:
223 sivua
Asu:
Pehmeäkantinen kirja
Painos:
1. p.
Julkaisuvuosi:
2004, 01.06.2004 (lisätietoa)
ISBN:
9789510291320

EUR
40,90

Tuote ei tilattavissa.
Muovikirja. Arkitavaraa ja designesineitäzoom

40.90€ (Alv 10%) 37.18€ (Alv 0%)


Esittelyteksti

Guttaperkkanuket, plastiikkitakit, Pallo-tuolit… 1920-luvulta nykypäiviin ulottuva teos kartoittaa monipuolisen materiaalin tietä suomalaisiksi arkiesineiksi ja tunnetuiksi muotoilutuotteiksi.


Takakansi

Värikkään ja monipuolisen materiaalin kehitys Suomessa 1920-luvulta nykypäiviin, napeista lentokoneisiin, uimapuvuista uivaan taksiin, sukellustietokoneista ihmisen varaosiin. Notkea muovi näyttäytyy arkisina asioina mukeista kännyköihin ja televisioista muovisuksiin. Se on haluttu materiaali myös muotoilutuotteissa ja statusesineissä Lokki-lampusta Pallotuoliin. Kirjassa on runsaat 300 kuvaa.


Ennakkotieto

Uusi maidonjalostuskeino, kaseiinimuovi, sai muutaman maanviljelijän perustamaan Sarvis-tehtaan Tampereelle 1921. Pääartikkelina olivat napit, mutta lisäksi tehtiin kampoja, vetimiä, vyönsolkia ja muita pikkuesineitä. Niiden esittelyfoorumeina olivat maatalousnäyttelyt, kun kerran maidonjalostuskeinosta oli kyse. Kaseiinin jälkeen tulivat bakeliittipuhelimet, guttaperkkanuket ja plastiikkitakit, kunnes materiaali sai 1947 kilpailun tuloksena suomenkielisen nimen muovi.

Suomalainen designmuovi esittäytyi ensi kerran olympiakesän 1952 kynnyksellä Palace-hotellissa. Akryylimuovi innosti suunnittelijoita – Antti Nurmesniemi ja Olavi Hänninen suunnittelivat tuoleja, Lisa Johansson-Pape ja Yki Nummi valaisimia. Sittemmin myös Alvar Aalto, Tapio Wirkkala ja Ilmari Tapiovaara tarttuivat muoviin. Kun uudet öljypohjaiset raaka-aineet mahdollistivat tavaroiden massatuotannon, muovi teki läpimurron suomalaisten elämään. Syntyivät Pallo-tuoli, Futuro-talo ja Palaset-kuutiot.

1920-luvulta nykypäiviin ulottuva Muovi-kirja kartoittaa värikkään, monipuolisen ja ajankohtaisen materiaalin tietä tunnetuiksi muotoilutuotteiksi ja statusesineiksi. Notkea muovi näyttäytyy myös joka kodin arkisina tarvikkeina kulhoista kahvikuppeihin ja jakkaroista vesisankoihin.

Kirjoittajista Hannele Nyman on Arabian museon amanuenssi, Tuula Poutasuo taidehistorioitsija ja toimittaja. Kirja liittyy Designmuseon Suomalainen muovi -näyttelyyn Helsingissä 2.4.–30.5.2003.

Asiasanat: muovi muotoilu teollinen-muotoilu muovituotteet taideteollisuus historia
Tuoteryhmä: Suomalaiset kirjat > Taiteet. Liikunta > Muotoilu. Taideteollisuus. Taidekäsityö > Taideteollisuuden ja taidekäsityön historia > Suomi


EUR
40,90
SISÄÄNKIRJAUTUMINEN
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen


OMA TILI
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
ASIAKASPALVELU
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot
Tietosuojaseloste