YHTEISÖN VOIMA - nuorisoseuraliikkeen historia 5, 1844-2006 - kansanliike elää
70,90 €
Kustantaja:
Sivumäärä:
600 sivua
Asu:
Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi:
Suomalaisena kansanliikkeenä nuorisoseuratoiminta on koskettanut kolmea viimeistä sukupolvea. Historiallinen traditio uudessa muodossa elää voimakkaana tänäkin päivänä. Laajassa "Yhteisön voima" -teoksessaan itsekin pitkän linjan nuorisoseuramies ministeri Jaakko Numminen on luonut suomalaisesta kansaliikkeestä perusteellisen kokovartalokuvan perustamisesta tähän päivään asti. Teossarjassa luodaan perinpohjainen katsaus ei pelkästään keskusjohdon tai ohjelmien luojiin vaan ennen kaikkea käydään monipuolisesti ja tarkasti läpi kentän toimintaa kautta maan. Keskiössä on ihmisten tekeminen toisilleen ja millaisia muotoja se saa seuratoiminnassa, juhlakulttuurissa ja kansalaiskasvatuksessa. Lopputuloksena selväksi näkyviin tulee se, että suomalaiset ovat kasvaneet nuorisoseuroissa viimeisen 100 vuoden aikana, kun liike on ulottunut kaikille seuduille ja kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.

Nuorisoseuraliikkeen syntyvaiheet liittyvät 1800-luvun lopun kansalliseen heräämiseen ja sivistysaatteen nousuun. Nuorisoseuraliikkeen perustajana pidetään Matti Sippolaa, joka snellmanilaisessa hengessä perusti ensimmäisen nuorisoseuran 1881 Kauhavalle. Liikkeen aatteellinen oppi-isä Santeri Alkio ryhtyi vuonna1890 julkaisemaan Laihialla aikakauslehti Pyrkijää, joka kokosi maan nuorisoseurat yhtenäiseksi nuorison liikkeeksi. Pyrkimys nuorison itsekasvatukseen puhtaan elämän, opiskelun ja harrastusten avulla synnytti nuorisoseuroja eri puolelle Suomea. Nuorisoseuraliike levisi kansanliikkeenä yli maan. Vasta myöhempinä vuosina se järjestyi piirijärjestöiksi ja valtakunnallisiksi liitoiksi.

Sivistysliikkeenä syntynyt kansanliike on muokannut toimintaansa eri aikakausina ajan vaatimusten mukaan ja sillä on edelleen vankka rooli suomalaisten elämässä. Tänäkin päivänä jokainen seura on ainutlaatuinen yhteisö ja tekemisen kirjo niissä on laaja. Nuorisoseuroja toimii kattavasti eri puolella Suomea yli 800 ja niissä on jäseniä 70 000. Jäsenistä puolet on alle 29-vuotiaita ja neljäsosa alle 16-vuotiaita. Seurat pitävät yllä 600 nuorisoseurantaloa, jotka ovat monipuolisia harrastus- ja asukastoiminnan keskuksia alueillaan.

YHTEISÖN VOIMA  - nuorisoseuraliikkeen historia 5, 1844-2006 - kansanliike elääzoom
Näytä kaikki tuotetiedot
ISBN:
9789513760335
Kieli:
Suomi
SISÄÄNKIRJAUTUMINEN
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen


OMA TILI
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
ASIAKASPALVELU
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot
Tietosuojaseloste