Jeesus NasaretilainenJEESUS NASARETILAINEN
Tekijä: Paul Verhoeven
Kustantaja: Into-Kustannus Oy (2012)
Tuotetunnus: 9789522641601


Päivämäärä:10.01.2014
Arvosana:
Otsikko:Robocopin ohjaaja vetää mutkia suoriksi samalla tehden loistavia havaintoja
Arvostelu:Paul Verhoeven tunnetaan lähinnä elokuvien tekijänä, mutta tämän lisäksi hän on harrastanut Jeesus-tutkimusta. Verhoeven taitaa Uuden testamentin kreikkaa ja on osallistunut keskustelua herättäneeseen Robert W. Funk perustamaan Jeesus-seminaariin. Verhoevenin alkuperäisenä tavoitteena oli laatia elokuva historiallisesta Jeesuksesta seminaarin pohjalta - aihe oli hänelle jo entuudestaan hyvin tuttu - mutta lopulta Verhoeven päätyi jopa kirjoittamaan artikkeleita muiden tutkijoiden kanssa.

Verhoevenin kirjasta paistaa hänen lukeneisuutensa. Verhoeven on selvästi tutustunut merkittävään osaan historiallista Jeesusta käsittelevään kirjallisuudesta, ja sen perusteella hän tekee paljon uskottavia ja tärkeitä huomioita. Toisaalta Verhoevenin tärkeimmät teesit ovat kuitenkin vahvasti perinteisten tutkimuslinjojen vastaisia, ja paikoin ne perustuvat hyvin heikkoon todistusaineistoon tai jopa täydelliseen todisteiden puutteeseen.

Kirja on kuitenkin helppolukuinen, kiinnostava ja siitä löytyy kattavat viitteet. Suositeltavaa luettavaa kaikille historiallisesta Jeesuksesta kiinnostuneille maallikoille.