Mustaa lihaa : kyberpunk-antologiaMUSTAA LIHAA : KYBERPUNK-ANTOLOGIA
Tekijä: Anne Leinonen (toim.); Tuomas Saloranta (toim.)
Kustantaja: Suomen tieteiskirjoittajat (2013)
Tuotetunnus: 9789526776545


Päivämäärä:16.05.2015
Arvosana:
Otsikko:Kyberpunkkia(ko?)
Arvostelu:Alkuun myönnän etten ole tutustunut kyberpunkkiin niin hyvin kuin toivoisin. Siitä huolimatta minulla on jonkin sortin käsitys minkälaista kyberpunkin tulisi olla. Valitettavasti käsitykseni ei vastaa sitä mitä useammat tämän antologian kirjoittajat ovat kirjoittaneet.

Moni tarina tässä antologiassa vaikuttaa vähän väkisin väännetyltä: On lisätty se pakollinen elementti jolla tarinan voisi mieltää KBksi. Jos kyseisen elementin olisi jättänyt pois, niin tarina olisi ollut huomattavasti parempi. Valitettavan monet tarinoista myös tuntuvat loppuvan enemmän tai vähemmän kuin seinään: Pari sivua vielä niin tarina olisi saanut ehjän päätöksen, tai sitten olisi jättänyt tarinan simppelimmäksi ja siten toimivammaksi ja saanut samalla sille paremman lopun.

Oli joukossa muutama hyväkin tarina. Yhden hyvyys johtui lähinnä tarinankerronnasta ja siitä, ettei siinä varsinaisesti ollut KBtä muuten kuin viimeiselle sivulla. Toisen tarinan tiimoilta voisin olla yhteydessä kirjoittajaan ja pyytää häntä kirjoittamaan kyseisen tarinan pohjalta kirjan tai pari, sillä hän onnistuu luomaan toimivat henkilöt, tarinan historian ja ylipäänsä kiinnostavan tarinan.

Kaiken kaikkiaan antologiaa on huono mielestäni suositella kenellekään. En tiedä mitä kyberpunk-fanit siitä tuumaavat. Enkä myöskään välttämättä suosittelisi kokoelmaa kyseisen kirjallisuuslajin lukijavasta-alkajille.

Antologian aihe oli kiinnostava, mutta toteutus ei ollut ihan onnistunut. Tarinoiden taso vaihteli aika lailla. Näistä syistä annan kirjalle vain kaksi tähteä.