Samverkan mellan olika yrkesprofessioner på en olycksplats är komplicerat. Mycket på grund av att förväntningarna inte alltid överensstämmer med förutsättningarna. I boken problematiseras agerandet på olycksplatsen. Friktionen mellan yrkesprofessioner lyfts fram och olika beteendemönster diskuteras.
I boken tar författarna samverkan från retorik till ett praktiskt redskap, något som är möjligt att konkretisera och utföra praktiskt i det dagliga arbetet. Boken utgör samtidigt en introduktion till övningstekniken 3-nivåsamverkan (3-NS).
I den här boken bjuds på flera närgångna beskrivningar. Medarbetare från fältet berättar om sina erfarenheter av samverkan, hur den tillämpas, om vilka möjligheter som finns och vilka svårigheter som behöver hanteras.
Boken riktar sig till alla som arbetar i eller i anslutning till blåljusorganisationer. Den kan med fördel användas som lärobok för universitets- och högskolestuderande som läser till yrken inom polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård. Boken passar också för vidareutbildning av redan yrkesverksamma. Den kan även med fördel läsas av forskare, tjänstemän och politiker med intresse för hur framtidens blåljusorganisationer ska ledas, organiseras och styras.