Suomen & Venäjän suhteiden monipolvinen historia.
Rajalla on tarkkanäköinen kuvaus Suomen ja Venäjän välisen rajan ja sen kautta ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiasta. Kirja käy kiinni Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin ja avaa vaihe vaiheelta, mitä on tapahtunut, miksi on tehty tiettyjä poliittisia päätöksiä ja miten hankalan naapurimaan kanssa on aina päästy eteenpäin.
Koko olemassaolonsa ajan rajalla tasapainoillut Suomi on selvinnyt lukuisista kuohuista. Lähes tuhannen vuoden taakse ulottuvan historian varrella on vedetty rajaviivoja milloin läntisten, milloin itäisten hallitsijoiden toimesta. Suomi on hakenut muotoaan Kustaa Vaasan ja Iivana Julman taistelukenttänä, Ruotsin maakuntana ja Venäjän suuriruhtinaskuntana, kunnes se suurvaltasodan seurauksena sai omat rajansa itsenäisenä tasavaltana. Sotienjälkeisen epävakauden ja YYA-ajan jälkeen Suomi vietiin monitahoiseen liittoon lännen kanssa.
Kenellä todellinen valta on kulloinkin ollut ja miten itäinen valtionraja on vaikuttanut Suomen poliittiseen historiaan? Poliittiset päätöksentekijämme ovat kautta aikojen painineet samojen tuskallisten realiteettien kanssa kuin me painimme juuri nyt. Kun ymmärrämme historiamme, voimme katsoa luottavaisemmin tulevaisuuteen ja Suomen selviytymistarina saa arvoisensa jatkon.
Valtiotieteiden tohtori Kimmo Kiljunen on tietokirjailija ja poliitikko. Hän on ollut Suomessa jo vuosikymmeniä keskeisiä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Hänellä on syvällinen tietämys Suomen Venäjä-suhteista, erityisen ajankohtaista on kuitenkin hänen poikkeuksellisen hyvä globaalin geopolitiikan osaamisensa. Nyt kun geopoliittiset suhteet ovat suuressa murroksessa ja Euroopan ja lännen ulkopuolisten alueiden poliittinen ja taloudellinen painoarvo on kasvanut ja kasvaa, Kiljusen poikkeuksellisen laaja kansainvälisen politiikan asiantuntemus tulee entistä arvokkaammaksi.
Kimmo Kiljunen on työskennellyt Helsingin yliopiston kehitysmaainstituutin johtajana ja YK:n kehitysjärjestössä New Yorkissa, UNICEFissa Nairobissa sekä ulkoministeriössä rauhanvälityksen erityisedustajana. Hän on julkaissut parikymmentä kirjaa kotimaisesta ja kansainvälisestä politiikasta ja globaaleista kehitysongelmista. Kiljunen on myös pitkäaikainen kansanedustaja. Hän on toiminut ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja suuren valiokunnan varapuheenjohtajana. Hän on ollut EU:n perustuslakikonventin jäsen, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidentti ja Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.