SULJE VALIKKO

avaa valikko

Inhimillinen Nikkilä - Helsingin suuri mielisairaala Sipoossa 1914-1999
27,00 €
Helsingin Kaupunginmuseo
Sivumäärä: 352 sivua
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2009 (lisätietoa)
Kieli: Suomi
Nikkilän sairaala toimi 85 vuotta. Hoidon johtotähtenä oli inhimillisyys. Sairaala oli edelläkävijä niin psykoterapian kuin taide- ja musiikkiterapian aloilla. Maamme ensimmäinen mielisairaalamuseo avattiin siellä vuonna 1948. Sairaalan avohoitotoiminta oli laajaa: perhehoito, kuntoutuskodit ja asuntolat Sipoossa sekä jälkihoitotoimisto Helsingissä. Uloskirjoitetuista potilaista pidettiin huolta ja heitä tuettiin koeaikana.

Sisäänkirjoitettuja potilaita oli vuosikymmenien saatissa liki 30 000 ja hoitopäiviä kertyi 25 miljoonaa. Enimmillään 1960-luvulla potilaita oli 2 400: osastoilla 1 200, perhehoidossa 600 ja jälkihoitotoimiston kirjoilla 600.

Sipoon Nikkilässä sijainnut sairaala oli omavarainen 2 500 asukkaan pikkukaupunki juhlataloineen, lämpö- ja vesilaitoksineen, maatiloineen sekä hautausmaineen. Sairaala tyhjeni joulun alla 1999, jolloin viimeisetkin potilaat siirrettiin Nikkilästä Helsinkiin. Vain perhehoito jäi sijoilleen ja jatkoi toimintaansa, tosin koko ajan hiipuen.

2000-luvulla sairaala-alue on kokenut muodonmuutoksen Sipoon Itäiseksi Jokipuistoksi; sen jugendrakennukset on muutettu asuinkäyttöön. Lisäksi Sipoon kunnalla on alueella koulu- ja päiväkotitoimintaa sekä tiloja taiteilijoille.

"Saikun" mäellä on nyt uusi asujaimisto, joka on kiinnostunut paikan menneisyydestä ja arvostaa sen miljöötä.

Inhimillinen Nikkilä - Helsingin suuri mielisairaala Sipoossa 1914-1999zoom


Toimitusehdot


Asiakaspalvelu


YHTEYSTIEDOT


SEURAA MEITÄ

Booky.fi | Kotimainen kirjakauppasi netissä

Löydä seuraava lukuelämyksesi meiltä. Valikoimassamme ovat kaikki kotimaiset kirjat sekä noin 25 miljoonaa ulkomaista teosta.
Toimitamme tilaukset maailmanlaajuisesti!



Tietosuojaseloste